Mitä pitää ottaa huomioon ennen verkkosivuprojektin aloittamista?

Verkkosivujen tilaamisen ei tarvitse olla monimutkaista. Kun käytät verkkosivukumppanin valintaan hieman aikaa ja vaivaa, yhteistyön tuloksena syntyy vaikuttava ja vakuuttava sivusto.

Julkaistu: 1.9.2021

Harva yritys pärjää tämän päivän kilpailutilanteessa ilman jonkinlaisia verkkosivuja. Asiakkaiden käyttäytyminen on muuttunut siihen suuntaan, että tuotteisiin ja palveluihin tutustutaan tai niitä vertaillaan ensin kotioloissa ennen ostopäätöstä ja paikan päälle siirtymistä. Verkkosivuja voikin luonnehtia nykyaikaiseksi näyteikkunaksi. Ostamista helpottavat ja liikkumista vähentävät verkkokaupat ovat niin ikään yleistyneet yllättävilläkin toimialoilla.

Paljon vaikeita sanoja mutta vain vähän päänvaivaa

Koska nykyään lähes kaikilla on verkkosivut, hyvin rakennettu, toimiva ja tyylikäs sivusto on erinomainen erottautumiskeino. Jos jokainen yritys mainostaa sivustollaan alan parhaita tuotteita ja palveluita, asiakkaan on helpompi luottaa annettuun laatulupaukseen, kun se esitetään silmää miellyttävässä ja helppolukuisessa muodossa.

Verkkosivujen tilaamisen ei tarvitse olla monimutkaista. Kun käytät verkkosivukumppanin valintaan hieman aikaa ja vaivaa, yhteistyön tuloksena syntyy vaikuttava ja vakuuttava sivusto. Tilaajan ei tarvitse olla asiaan kovin syvällisesti perehtynyt, sitä varten on olemassa ammattilaisia. Eli vaikka hosting, domain tai webhotelli eivät olisi tuttuja termejä, ei ole syytä huoleen. Osaava kumppani hoitaa kyllä kaikki nämä kuntoon puolestasi osana kokonaisprojektia.

Tuumaustauko ennen aloittamista

”Verkkosivut pitää olla” on tuttu sanonta mutta pelkän pakon varaan ei projektia kannata rakentaa. Sivustolla tulisi olla jokin tavoite ja päämäärä. Tämä helpottaa projektin toteuttajan työtä mutta toisaalta tilaajankin on hyvä tehdä ajatustyötä sen eteen, mikä on omassa liiketoiminnassa keskeistä ja kiinnostavaa.

Tavoitteiden pohtimisen lisäksi on hyvä uhrata hetki sille, miltä itse haluaa sivuston näyttävän ja tuntuvan. Onko sivusto puhtaasti tuotepohjainen vai esitelläänkö sivustolla yleisesti palveluita? Onko tarkoitus ohjata kävijät suoraan verkkokauppaan vai saada sivustolla vierailevat potentiaaliset asiakkaat sopimaan tapaamisaikaa?

Hyvä suunnitelma on avain onnistuneeseen projektiin, ja auttaa myös laatimaan täsmällisen tarjouspyynnön. Kaikkea ei tarvitse itse keksiä, mutta mitä enemmän projektin toteuttajalla on käytössään tietoja ja toiveita, sitä parempi projektista tulee. Verkkosivukumppani osaa myös kysyä oikeat kysymykset ja tarvittaessa ehdottaa vaihtoehtoja parhaaseen lopputulokseen pääsemiseksi.

Viisi pohdittavaa kohtaa ennen projektin aloittamista:

 • Miksi verkkosivuprojektia ollaan tekemässä?
  (Esimerkki: ”Nykyinen verkkosivusto on tekniikaltaan ja visuaaliselta ilmeeltään vanhentunut.”)
 • Mikä on verkkosivuston rooli osana yrityksen liiketoimintaa?
  (Esimerkki: ”Verkkosivuston on tarkoitus toimia myyntikanavana kuluttajien suuntaan.”)
 • Keitä varten verkkosivusto toteutetaan? Kohderyhmä?
  (Esimerkki: ”Verkkosivusto toteutetaan yritysasiakkaita varten, jotta he saisivat helpommin tietoa yrityksen tarjoamista ratkaisuista.”
 • Miltä verkkosivuston halutaan näyttävän ja kuulostavan?
  (Esimerkki: ”Verkkosivuston halutaan esittävän yritys ammattitaitoisessa ja laadukkaassa valossa.”)
 • Mikä on verkkosivuston tavoite?
  (Esimerkki: ”Verkkosivuston täytyy tukea yrityksen myyntiä, ja tuottaa laadukkaita liidejä.”)

Bonus: Pitäisikö verkkosivuston keskustella muiden yrityksen järjestelmien kanssa? Integraatiot ovat yksi yksittäinen kustannus, joka voi muuttaa kustannusarvion loppusummaa oleellisesti. Näin ollen mahdollisista integraatiotoiveista kannattaa mainita, kun esität tarjouspyynnön potentiaaliselle kumppanille.

Encore on toteuttanut kymmenille yrityksille satoja erilaisia verkkosivuja, verkkokauppoja ja digitaalisia ratkaisuja. Mikäli kaipaat tekijää uudelle verkkosivustolle tai mielipidettä vanhasta, ota yhteyttä ja sovitaan tarkemmin työjärjestyksestä.

Hanne Pitkänen

Ota yhteyttä!

 • Lomake tallentaa tietoja järjestelmiimme. Voit lukea kuinka käsittelemme tallennettua tietoa tietosuojaselosteestamme.

 • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.