Verkkosivujen latausnopeudella on suuri vaikutus käyttäjäkokemukseen. Mikäli verkkosivun latautumisessa kestää liian kauan, käyttäjä siirtyy muualle. Mikä verkkosivuja sitten oikein hidastaa?
Sivuston kuvat ja muu media
Sivuston kuvat ja muu mediasisältö kuten videot ovat erittäin suuressa roolissa, mitä tulee sivuston nopeuteen. Pakkaamattomat kuvat voivat lisätä useita megatavuja sivuston lataamaan tietomäärään ja mitä enemmän sivustolta ladataan tietoa, niin sitä hitaammin se tietenkin latautuu.
Internet-yhteydet ovat yleisesti ottaen Suomessa melko nopeita, mutta mm. Google on viime vuosina painottanut sivuston nopeaa latautumista tärkeänä hakukoneoptimoinnin kriteerinä. Ei pidä myöskään unohtaa mobiilikäyttäjiä, jotka saattavat olla heikompien yhteyksien päässä. Useimmiten juuri kuvat ja videot ovat niitä elementtejä sivustolla, jotka hidastavat eniten sivuston latautumista.
Toinen latautumista hidastava seikka on sivuston javascript ja CSS-tiedostot. Nämä tiedostot ovat sivuston toiminnan ja ulkoasun kannalta välttämättömiä ja määrittävät sen, että miltä sivusto näyttää ja miten tietyt toiminnallisuudet toimivat. Näitä ei luonnollisesti voi jättää pois, mutta ylimääräiset tulisi karsia minimiin ja pakolliset js/css tiedostot on myös mahdollista pakata ja tiivistää, jolloin ne latautuvat nopeammin.
Palvelintila
Sivuston palveluntarjoalla on suuri merkitys siihen, miten sivusto latautuu. sivusto latautuu. Esimerkiksi WordPressille on tarjolla useita WP-ympäristöihin erikoistuneita toimittajia, joiden palvelut on optimoitu juuri WordPress käyttöä ajatellen. Vastaavat optimoidut ympäristöt kuten wpengine.com tai suomalainen wp-palvelu.fi ovat nopeudeltaan ja sekä myös tietoturvaltaan parempia vaihtoehtoja, kuin tavallinen summamutikassa valittu webhotelli.
Lisäosia joka lähtöön
Varsinkin WordPress-pohjaiselle sivustolle kertyy helposti erilaisia lisäosia, jos aina jonkun ongelman ilmetessä helpoin ja nopein ratkaisu on ollut etsiä WordPressin valmiiden lisäosien työkalupakista jonkinlainen ratkaisu pulmatilanteeseen. Lisäosien liiallinen määrä ja päällekkäisyydet johtavat kuitenkin sivuston latausnopeuden hidastumiseen.
Esimerkiksi kun vaikka kuvakarusellia rakenneltaessa ensimmäisenä käyttöön otettu lisäosa ei täysin toiminutkaan, valittiin toinen ja alkuperäinen jäi sivustolle kummittelemaan. Kun karusellin jälkeen halutaan lisätä sivustolle video, Googlesta löytyvä ohje neuvoo mikä lisäosa tarjoaa ratkaisun tähän ongelmaan. Lisäosien määrän kasvaessa sivusto alkaa hidastua ja päivityksiä täytyy ladata tiuhaan tahtiin, kun aina jokin nippeli kaipaa päivitystä. Päivitysten myötä yleistyvät myös yhteensopivuusongelmat.